lørdag den 10. januar 2015

Museumsopgaven

 
 
 Til min museumsopgave har jeg valgt at besøge et lille lokalt museum, der har hjemme i en lade ved Smidstup præstebolig ca 9 km fra hvor jeg bor. Det er et lille lokalt museum, hvor man bl.a. kan få et indblik i hvordan vores forfædre levede livet på gården og marken, samt husmoderens arbejde ved at se datidens køkkenredskaber og husgeråd.
Museet er opstået ved at et lokalt ægtepar har samlet og restaureret ting, og da de skulle sælge deres gård i 2004 overdrog de en samling på 600 effekter til det som kom til at hedde Smidstrup & Omegn Museum.
Museet har lukket i vinterhalvåret, men da jeg forklarede mit formål med besøget fik jeg en aftale istand med Metha Lange, der er en af ildsjælene i Museet.
 
Målgrupen man henvender sig til er unge og gamle der fortrinsvis bor i lokalområdet. Den lokale skole og børnehave er forbi et par gange om året samt foreninger for de ældre.
 
De udstillede effekter må man gerne røre, også legetøjet.

Der er monteret en stolelift så kørestolsbrugerer og gangbesværede kan komme rundt på museet.
 
Der er sket noget med priserne siden d. 5 maj 1944. Hakket oksekød kostede i 1944 2,50 kr pr kg. I 2015 er prisen for 1 kg 35 - 50 kr/ kg. Maksimalpriser blev indført for at sikre at alle danskerer fik den korrekte ernæring efter krigen .
 
 
 
 
 
Her kan man se opskriften på Bedstemors Vafler / Vaffeljern. Vaflerne blev i princippet bagt på samme måde som klejner, altså de skulle koges i rigeligt fedt.
 
 
 
 
 
 Oliver er meget optaget af at tage billeder med sin tablet.
 
 
 
I de gamle dage var der mange måder at opvarme sengen / høkassen på. Nogen lagde de friskbagte rugbrød ind i sengen, eller man satte en gryde med grød ned i fodenden. I de "velhavende hjem" havde man et fint varmebækken af messing som man lagde gløder i:
 
 
 
En god stol man kunne sidde på om morgenen når man skulle have strømperne på...
 
Eller bruge om natten når man skulle "forrette sin nødtørft"
 
 Datidens mussefælde, her med plads til 4 mus..
 
 
 

 
 
 

 
 Dovendanken - 1800-tallets SMS besked, som fungerede ved at man gik rundt til gårdene i en bestemt cermoni med en besked om at borgerne skulle mødes et bestemt sted for at få en nærmere orientering..
 
 
 
 

 
Uden sammenligning var det børnene var mest optaget af den gamle skole. Her kan man se datidens lærer, klar med spanskrøret. i 1860 var brugen af et tyndt spanskrør tilladt, i 1938 skulle der slåes maks. 3 gange, i enden og med tøj på. i 1967 blev det forbudt at slå eleverne i den danske folkeskole.
 
 
 
 
Emma leger lærer, og Oliver og Sophia er de artige elever.
 
 
 En kuglerammer, datidens lommeregner. Blev anvendt i Danmark indtil ca. 1970.
 
 
Oliver er meget koncentreret når han skriver på tavlen. Redskabet han skriver med hedder en "griffel" og er produceret i Portugal. Den er lavet af grafit. Redskaberne blev brugt i folkeskolen indtil midten af 1900 tallet.
 
 

 
 
Her kan man se redskaber til at fange Isinge (plæder) i Vejle fjord. I Vejle fjord var der i 1920'erne et godt sted i fjorden at fange plæder, derfor kaldet plæder renden.
 
 

 
Her kan man se en slagtevogn der har kørt i Kolding indtil 1940'erne, hvor den blev afløst af en Ford-T. Slagtevognen blev trukket af en hest, når han kørte rundt og solgte fersk kød og pålæg. Dengang saltede man eller henkogte kødet for at få det til at holde længere, så det var dejligt når slagteren kom med frisk kød.
 

 
 
 

 
 
Børnene var også meget optaget af at skrive på skrivemaskinen.
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 
 
Smidstrup og omegn museum

 
 
Litteratur:
MUSKU Guldgruppe hæfter

Ingen kommentarer:

Send en kommentar