lørdag den 22. marts 2014

Bestemmelse af 5 planter

Til at bestemme planter har jeg har brugt bogen Vilde blomster af Peter D. Moore, Ph.D. Dansk bearbejdelse ved Vagn Alstrup, lic. scient. Politikens Forlag. Jeg synes det har været en svær opgave, især fordi mange af blomsterne slet ikke er sprunget ud endnu.
Æble-Rose Rosaceae rubiginosa Stængler opret, krogede torne, småblade med kirtler forneden, Blomstringsperiode juni - juli. Tilhører Rosenfamilien, urter buske og træer med spredte blade med fodflige. Blomsterne har 5 bæger- og kronblade, undertiden bibæger, over 5 støvdragere og en - mange frugtblade. Blomsterstilken indgår ofte i frugtdannelsen. Hybenbusk Hyben er de orange, højrøde, brune eller sorte frugter fra en af ca. 10 arter af vilde roser, hvoraf langt den almindeligste nu er den indførte Rynket Rose (Rosa rugosa). Frugterne fra alle roser består af blødt frugtkød, der omgiver hårde, hvide frø. Frugterne indeholder store mængder C-vitamin, A-vitamin og kalcium, men det er først og fremmest hyben fra Rynket Rose eller "hybenrose", der anvendes til syltning og fremstilling af gele, saft, suppe og te. I de senere år har pulveriserede, tørrede hyben fra Hunde-Rose fundet anvendelse i naturmedicinen, hvor produktet anses for at afhjælpe eller i hvert fald mildne gigtsmerter i leddene jf wikipedia.
Bellis perennis (Almindelig Tusindfryd Flå med kraftig rodstok. Blade i roset, savtakkede i spidsen. Kurvstk 8 cm. Forvildet i skandinavien. Blomstringsperiode Marts - Oktober. Hører til arten kurvblomstfamilien, urter uden fodflige, men en stor og varieret familie. Blomster i kurve omgivet af skælagtige kurvsvøbblade. Blomsterne er oversædige, og kan være regelmæssigt rørformede eller uregelmæssigt tungeformede, de er enten ens eller de ydre er længere end de indre og da oftest tungeformede.
GæslingepilSalix Daphoides Mellemhøjt, løvfældende træ, som bliver 8-10 meter højt og 4-6 bredt. Blomstrer i marts - april måned. Sm gle blomster. Trives i sol/halvskygge. Vokser i almindelig havejord. Kraftigtvoksende, bredronet og fuldt hårdfør busk til have og parker. Blade aflange, grønne. Blomster små, gule. Blomstringstid marts - april jf. www.planteskoler.dk
Bredbladet dunhammer (Jf. http://www.fugleognatur.dk/ Felthåndbogen) Klasse: Enkimbladede planter (Liliopsida) Orden: Dunhammerordenen (Typhales) Familie: Dunhammerfamilien (Typhaceae) Kendetegn: Planten er 1-2 meter høj. Blade 8-25 mm brede og blågrønne. Hanblomsterne sidder øverst og hunblomster nederst i kolben - og ikke adskilt af mellemrum. Den hunlige del af kolben er 8-20 (-30) cm lang, 2-3 cm tyk og sortbrun. Den hanlige del af kolben er brungul og ca. 1 cm tyk. Variation: Ingen af betydning for bestemmelsen. Forveksling: Den eneste reelle forvekslingsmulighed er med Smalbladet Dunhammer, som har 3-10 mm brede, græsgrønne blade og kolbe, hvor der er et bart og sterilt stykke mellem hanblomsterne foroven og hunblomsterne forneden. Man lærer ret let at kende arterne fra hinanden på lang afstand, da de har tydeligt forskelligt fremtoningspræg, når de står i store bestande, hvad de næsten altid gør. Krydsningen Bredbladet x Smalbladet Dunhammer er intermediær, steril og sjælden. I felthåndbogen kan du læse mere om: Smalbladet Dunhammer Biologi: Bestanddannende særbo sumpplante med de tykke jordstængler krybende i dyndet. Frøene har flyveanordninger, og planten har en meget effektiv vindspredning. Det er en af de første karplanter, der dukker op ved nye, nogenlunde næringsrige søer. Det latinske slægtsnavn "Typha" kommer af græske navn på en plante: "týphe" - man ved ikke hvilken. "Latifolia" betyder "bredbladet". Det danske slægtsnavn "Dunhammer" hentyder til frugternes lette - dunagtige -flyveanordninger. Levested: Næringsrige søer, moser og grøfter, danner ofte limnisk rørsump. Den indfinder sig p.g.a. den effektive frøspredning ofte på vandlidende arealer, endda på dyrkede marker. Udbredelse: Meget almindelig, især på næringsrige steder. Men også i næringsfattige søer kan den stå spredt, men uden at dominere.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar